|
| Het makkelijke gebruik van depressie op de fora | |
| 564 Actief
| |
| Onderwerp: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 12:59 | |
|
Het makkelijke gebruik van depressie De laatste tijd op het forum iemand maakt iets vervelends mee maar dan staat er meteen in het Algemeen Onzin Topic of Lucht je hartje topic oh ik ben depressief. Nu wil ik jullie eens goed gaan uitleggen wat een depressie is. Want het is een ziekte, een stoornis, niet een woord wat je kan gebruiken als je een K U Tdagje hebt. Nu ga ik jullie allemaal even goed uitleggen wat een depressie is en aan het einde zal ik alles nog even in het kort samenvatten.
Depressie Iedereen heeft zich wel eens somber gevoeld en niet veel zin gehad in de dingen om zich heen. Vaak is dit na een paar dagen weer over. Maar wanneer deze sombere stemming langer dan twee weken aanhoudt, is er mogelijk sprake van een depressie. Een depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming.
De periode waarin zich deze depressieve symptomen voordoen, wordt een depressieve episode genoemd. Wanneer deze episoden vaker terugkomen, spreken we van een (recidiverende) depressieve stoornis. De laatste decennia is uit onderzoek gebleken dat depressie gezien kan worden als een chronische aandoening, waarbij depressieve episoden zich vaker voordoen. Wanneer het herstel van een depressieve episode onvolledig is, is de kans aanwezig dat zogenaamde 'restsymptomen' blijven bestaan en de kans op een terugval groter is.
Soorten depressie Staat in spoilers
- Unipolaire depressie:
Soorten depressies De unipolaire depressie wordt gezien als de ‘gewone’ depressie. Hierbij is er sprake van een lange periode waarin de stemming voortdurend somber en neerslachtig is. Deze vorm van depressie is het meest voorkomend. In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 800.000 mensen last van deze vorm. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 300 miljoen mensen die hier last van hebben. Dit wordt ook wel de 'gewone' depressie genoemd, omdat deze vorm van depressie in de volksmond meestal bedoeld wordt als het over depressiviteit gaat. De wetenschappelijke benaming is unipolaire depressie.
Is het over (vanzelf of na behandeling), dan komt bij zeker de helft van de patiënten de depressie toch weer terug. Zo kan de gewone, unipolaire depressie een chronische depressie worden.
- Bipolaire depressie:
Een bipolaire depressie wordt in de volksmond een manische depressie genoemd. Bij deze vorm van een depressie is er sprake van een afwisseling van stemmingen bij de patiënt. De gemoedstoestand wisselt hierbij periodiek van zeer depressief (teneergeslagen, somber) tot manisch (zeer actief). Men kan enerzijds zeer uitbundig en daadkrachtig zijn (de manie) en anderzijds ook uiterst teruggetrokken en inactief (de depressie).
Het effect van manische depressiviteit op iemands leven kan groot zijn. De sociale omgeving en de werkomgeving moeten om zien te gaan met iemand die periodiek overdreven actief is of juist helemaal niet. Vaak ook is opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig. Manische depressiviteit is goed behandelbaar. Medicatie speelt hierbij een essentiële rol. Ook de motivatie van de patiënt en de betrokkenen om te komen tot acceptatie van de ziekte en om een manie in een vroeg stadium te leren herkennen, zijn belangrijk.
- Dysthyme depressie:
Een dysthyme depressie is een vorm van een unipolaire depressie, maar waarbij het aantal klachten minder zijn en bovendien minder hevig. Als de klachten van een milde of lichte depressie zich langer dan 2 jaar voordoen, wordt er gesproken over een chronische depressieve stemming. Kenmerkend voor chronische depressiviteit is dat de ernst van de symptomen kan wisselen. Lange periodes met sombere gedachten, worden afgewisseld door periodes waarin het beter gaat.
Het is mogelijk dat tijdens de chronische depressiviteit zich tijdelijk een 'gewone' depressie voordoet, waarbij de er zich tijdelijk meer en heftiger klachten voordoen. Dan wordt er ook wel gesproken over een dubbele depressie.
Naast de neerslachtige, sombere stemming kan er bij chronische depressiviteit ook een combinatie van de volgende klachten optreden: x te weinig of juist teveel eten x weinig energie hebben x vermoeid zijn x veel of juist weinig slapen x verminderd gevoel van eigenwaarde x gevoelens van hopeloosheid x besluiteloosheid x concentratieproblemen
De klachten treden meestal minder sterk op dan bij de 'gewone', unipolaire depressie. Dat betekent echter niet dat de patiënt er niet onder lijdt. De depressiviteit houdt meerdere jaren aan, met daarna meestal maar een korte periode waarin het goed gaat. Het functioneren in de sociale omgeving en de werkomgeving wordt bemoeilijkt en de buitenwereld ziet chronische depressieve patiënten vaak als negatief en lastig. Het aantal Nederlandse mannen met een chronisch depressieve stemming is naar schatting 150.000 en het aantal vrouwen naar schatting 300.000. Vrouwen hebben dus 2 keer zo vaak last van chronische depressiviteit dan mannen. De kans dat een willekeurige Nederlander last krijgt van chronische depressiviteit is ongeveer 5%. De oorzaak van chronische depressiviteit is vaak niet eenduidig.
Chronische lichamelijke ziekten kunnen tot chronische depressiviteit leiden, maar ook chronische psychische of sociale belasting. Ook een persoonlijkheidsstoornis kan de oorzaak zijn. Chronische depressiviteit gaat niet vanzelf over. Hooguit gaat het een korte periode beter. Een chronisch depressieve stemming is meestal moeilijker te behandelen dan andere depressies. Het gebruik van medicijnen (antidepressiva) leidt vaak wel tot vermindering van de klachten, maar het neemt de depressie niet helemaal weg. De beleving van de depressie kan wel als minder zwaar worden ervaren. Ook met behulp van psychotherapie kan de depressie verminderen. Daarmee kan geleerd worden de depressie beter in de hand te houden, wat het dagelijks functioneren verbeterd.
- Postnatale depressie:
Bij een aantal vrouwen ontwikkelt zich enkele weken tot maanden na de bevalling een depressie. Dit wordt een postnatale of postpartum depressie genoemd. De postnatale depressie vertoont dezelfde verschijnselen als de 'gewone' of unipolaire depressie en is daarvan niet te onderscheiden (behalve dat de postnatale depressie kort na de zwangerschap optreedt). Alle symptomen die ook horen bij de unipolaire depressie kunnen voorkomen, waarbij de depressieve stemming en het niet van de baby kunnen genieten voorop staan. De postnatale depressie kan ook optreden na een miskraam of abortus. Ongeveer 10% van de moeders heeft er in meer of mindere mate last van. Naast lichamelijke klachten, ontstaat er veelal ook psyschologische klachten. Vaak is er sprake van flitsen waarin de moeder angst heeft om haar eigen kind iets aan te doen. Dit kan ontaarden in zware aanvallen, waarbij de moeder zich niet meer bewust is van wat er met haar gebeurt. Dit kan daadwerkelijk gevaarlijk zijn voor de baby.
- Winterdepressie:
Depressieve stemmingen tijdens najaar, winter en het vroege voorjaar, zijn voor bijna 1,2 miljoen Nederlandsers een terugkerend probleem. Voor ongeveer 450.000 Nederlanders zijn de klachten zo ernstig, dat er sprake is van een winterdepressie. Deze groep doet weinig tot niets gedurende deze periode. Iedereen kan het overkomen, maar de grootste groep patiënten wordt gevormd door vrouwen tussen de 13 en 55 jaar. De klachten beginnen veelal in de herfst, verergeren in de winter en verdwijnen langzaam in de lente.
Een winterdepressie wordt ook wel ingedeeld naar mate van ernst. De ernstige vorm wordt ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd en is de echte winterdepressie. De lichte variant wordt ook wel Subsyndromal Seasonal Affective Disorder (S-SAD) genoemd en in de Nederlandse taal ook wel winterblues.
De meest voorkomende klachten van de winterdepressie (en winterblues) zijn: x somberheid, neerslachtigheid x neiging zich in zichzelf terug te trekken. x veel slapen, soms zelfs meer dan 14 uur per dag x vermoeidheid, ondanks eventueel veel slapen x prikkelbaarheid x veel eten, met name koolhydraatrijk voedsel x gewichtstoename
Als de klachten 2 jaar of langer achtereen terugkeren in de winterperiode, is er sprake van een winterdepressie. Mensen met de lichte variant (de winterblues) zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij winterdepressie maar minder ernstig. Verschijnselen als somberheid, neerslachtigheid en depressie treden bij de winterblues niet op.
De oorzaak van een winterdepressie wordt veelal toegeschreven aan de verminderde hoeveelheid daglicht in de herfst, winter en het vroege voorjaar. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft lichamelijk moeite zich hieraan aan te passen. Waarschijnlijk speelt het hormoon melatonine een rol. Dit is het hormoon dat slaap veroorzaakt. Als het donker wordt en is, is dat voor het lichaam een signaal om slaap te krijgen. Hoe langer het donker is, hoe meer signaal dus om maar vooral niet wakker te blijven. Hoewel een winterdepressie natuurlijk heel vervelend is, is er gelukkig wel wat aan te doen. Met name lichttherapie biedt voor veel patiënten uitkomst, maar ook aanpassingen in het gedrag kan hulp bieden. Lees hier meer over de behandeling van de verschillende vormen van depressie.
Oorzaak Vaak zijn er meerdere omstandigheden die een rol spelen in het ontstaan van een depressie. De aanleidingen kunnen divers zijn. Het kunnen bepaalde gebeurtenissen in het leven zijn, zoals het verlies van een dierbare, het stuklopen van een relatie, het verlies van werk, huis, etc. Daarnaast kan persoonlijkheidsproblematiek, maar ook bijvoorbeeld lichamelijke klachten, een aanleiding voor een depressie zijn. 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 5 mannen krijgt gedurende het leven te maken met een depressie.
Geestelijke en lichamelijke symtomen
- schuldgevoelens
- een gevoel van waardeloosheid
- een gevoel van hopeloosheid/hulpeloosheid ("het maakt allemaal niet meer uit")
- slaapstoornissen
- weinig energie
- lusteloosheid
- vermoeidheid
- verminderde lustgevoelens (minder zin in seks)
- veel of juist weinig huilen
- verminderde of juist grotere eetlust
- gewichtsverandering (veel zwaarder óf veel lichter)
- aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
- besluiteloosheid
- concentratieproblemen
- vergeetachtigheid
- terugkerende gedachten over zelfdoding of de dood in het algemeen
- zomaar opeens paniek of angstgevoelens
- prikkelbaarheid / snel geïrriteerd zijn
- lichamelijke oorzaken waar geen oorzaak voor gevonden kan worden
- verwaarlozing van sociale contacten of van het huishouden
Samenvatting Wat ik dus zeg is niet dat mensen op rpg fora niet depressief kunnen zijn. Ik ben er zelfs van overtuigd dat een hoger percentage lijd aan een stoornis zoals o.a. depressie in vergelijking met kletsfora. Gezien je in de huis van een ander wezen kan kruipen die vaak het tegenovergestelde is van jouzelf.
Depressie is een aandoening waarbij je als persoon voor een langere periode sombere gedachtes en het verlies van dingen waar de persoon eerst plezier aan beleefde en nu niet meer.
Als een persoon depressie heeft betekend dit niet dat die persoon nooit vrolijk kan zijn. Het voelt als een neerwaartse spiraal tussen gevoelens, of juist het niet meer voelen van gevoelens.
Persoonlijke ervaring Ik als individu lijd al bijna 3 jaar aan depressie. De tijd dat het echt slecht met mij ging was rond november 2011 tot december 2012 en september 2013 tot midden dit jaar. Ik had net mijn hondje verloren die mijn dierbaarste vriendinnetje was. Ik heb een pauze genomen van alles wat ik leuk vond. Ik zag het nut niet meer in het leven en heb een paar keer geprobeerd er een einde aan te maken. Momenteel ben ik de moed aan het verzamelen om naar de dokter te gaan en een afspraak te maken voor de psychiater (ik ben als de dood voor dokters) om te laten onderzoeken of ik een persoonlijkheidsstoornis heb. Mede omdat mijn mood zo om kan slaan dat ik het niet meer kan handlen, wat mede de reden is dat ik zo snel uit mijn slof kan schieten.
Dit was dus mijn verslagje voor jullie en hoop dat het misschien zelfs leerzaam is geweest. Mocht je jezelf verdenken op depressie ga alsjeblieft naar je huisarts en laat er wat aan doen en blijf niet er mee zitten. Praat met je ouders, praat met vrienden en blijf er niet zelf mee zitten. (0800-449 4763) Op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar
Tessa.
|
| | | Will the real Mimi girl please stand up 341 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 14:54 | |
| Kleine toevoeging Een depressie kan komen vanuit een genetische aanleg. Dit is bij mij deels het geval, ik mis een (basisschoolpraat) celletje in mijn hersenen wat ervoor zorgt dat ik minder snel optimisch en vrolijk ben. Dit is van mijn oma overgedragen op mij (m'n moeder is overgeslagen) Om dit 'celletje' te vervangen zodat wij ons wel goed voelen moeten we antidepressiva slikken. Mijn oma heeft dit al zo'n 30 jaar. Als ze deze pillen niet slikt denkt ze er dagelijks aan om zichzelf iets aan te doen, of voelt ze zich heel erg alleen in haar eigen huis. Ik zelf heb deze pillen afgeslagen omdat ik voor mijn gevoel tot nu toe niet zo erg ben. Maar dit is ook veel voorkomend! Als er iemand in je familie depressief is zoals een van je ouders of grootouders en jij zelf ook van dit soort gevoelens hebt praat met je ouders want als het in je familie zit moet je er gezamenlijk iets aan proberen te veranderen om het voor iedereen beter te maken! loves xd |
| | | Kiki 1666 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 17:12 | |
| Depressie zit bij mij niet in de familie, maar zelf ben ik wel af en aan depressief. Het komt bij mij met vlagen en dan voornamelijk in de herfst/winter. Het is niet zo dat ik dat ik dan maar een uurtje depressief ben, maar dat ben ik dan echt 2 á 4 maanden lang. Meestal zo rond eind november (als het echt donker vroeg donker wordt en ik in het donker naar school ga en in het donker thuis kom) tot zo ongeveer eind januari/februari. Ik ben hiervoor naar een psycholoog geweest die mij ontzettend goed heeft geholpen. Ook heb ik via school meerdere cursussen gehad voor het omgaan met depressieve gedachten en stemmingen. Mensen om mij heen hebben het wel is gezegd: "Pff ja van een beetje praten wordt je niet beter." Dat wordt je dus echt wel. Ze helpen je heel goed, leren je technieken die je zelf kunt gebruiken op ieder moment en als het echt niet gaat hebben ze nog medicijnen (die weigerde ik te nemen, ik was bang om er verslaafd of iets aan te raken aangezien ik daar gevoelig voor ben). Voor de rest wil ik alleen maar zeggen wat al gezegd is. Denk je dat je echt depressief bent, praat dan met mensen. Ga naar je huisarts en praat er met je huisarts over. Die hebben de beste oplossingen die meestal (gratis of vergoed) gewoon bereikbaar zijn!
xxx Kiki c: |
| | | 170 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 18:41 | |
| As ik dit zo doorlees denk ik dat ik dat misschien ooit gehad heb..paar jaar geleden of zo Gelukkig nu niet meer, ik ben nu vrolijk en happy :3 maar je kunt nooit voor altijd happy zijn er komt altijd wel een reden dat het verpest word
Vraagje, kunnen dieren dit ook krijgen ? |
| | | Night, night 102 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 18:44 | |
| zo ver ik weet wel, ik ga het even opzoeken voor je, ik edit mn bericht wel als ik het weet de edit: http://www.ggznieuws.nl/home/dieren-met-psychische-problemen-van-depressieve-apen-tot-rouwende-konijnen/Ik heb namelijk (wat wij dachten dat depressie was) tegelijk met mn hond dus die depressie gehad. Elke keer als de naam van mijn hond werd gezegt stond ze op en liep ze naar haar mandje toe. Een hond op mn stage vertoond zelfbeschadigend gedrag, meer dan een zelfs. Maar dan is meer de vraag hoe geef je je dier hulp, wij kunnen praten met onze ouders, vrienden gespecialiseerde doctoren. Dieren hebben alleen een dierenarts. Wat alleen helpt als het dier een medische reden heeft om dus in zn hoofd ziek te zijn. |
| | | L A U R A (call me Lau, Laury, ...) 79 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 18:53 | |
| Ik vind de titel van dit topic eigenlijk al wat beledigend. Wat is dit nu? Wordt er hier nu beweerd dat mensen die zeggen in LJH en of in het AOT niet echt depressief zijn? Ik ben het zelf geweest, dus ik weet wat het is. Ik denk dat het dus vooral belangrijk is om deze mensen te geloven op hun woord, waarom denk je anders dat ze naar WC komen? Niet om mensen te gaan beledigen, maar ik denk dat er ook velen onder ons zijn die naar WC komen als een soort toevlucht. Velen zullen wel degelijk problemen hebben, ik merk dat minder bij mensen die van het type feesten en uitgaan en zo zijn (nogmaals: niet beledigend opvatten, ik weet niet zo goed hoe ik het kan verwoorden). Maar kom op, gaat dit dan over het gebruik van het woord "depri"? Want als we zo gaan beginnen, dan kan iedereen wel zeggen: dat moet je niet zeggen want ik vind dat beledigend, dat is wel heel serieus he! In het leven moet je dingen gaan relativeren!
En ik snap echt waar volkomen dat je/jullie dit topic schrijft/schrijven. Toen ik een depressie had, was ik door alles gekwetst. Het minste was voor mij al een belediging. Daarom leg ik de klemtoon ook zo hard op het relativeren. Bekijk het leven wat luchtiger, vaak wordt het ook gewoon helemaal niet zo slecht bedoeld! Als je alles zo hard op pakt, komen er alleen maar negatieve dingen bij. Probeer het van je af te laten glijden.
|
| | | Night, night 102 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 18:59 | |
| De reden dat ik dit schrijf is omdat ik niet zeg dat mensen niet depressief kunnen zijn. - Ikzelf schreef:
- Wat ik dus zeg is niet dat mensen op rpg fora niet depressief kunnen zijn. Ik ben er zelfs van overtuigd dat een hoger percentage lijd aan een stoornis zoals o.a. depressie in vergelijking met kletsfora. Gezien je in de huis van een ander wezen kan kruipen die vaak het tegenovergestelde is van jouzelf.
maar het feit dat mensen wel even een dipje hebben en meteen zeggen IK BEN DEPRI. Dit topic is mede om bekendheid te roepen aan het onderwerp omdat je zieke hersenen niet kan zien. Ik wilde uitleggen dat dit een serieuze ziekte is, niemand aanvallen. Buiten dat heb ik het laten proofreaden door een heel lief persoontje die wel weet wat wel en niet kan De gene die nu iets van zich af moet laten glijden ben jij denk ik. Dit is geen negatief topic dit is uitleg wat het nou echt is. Dat het snelle roepen 'Ik ben depressief' is ook exact de reden waarom depressie door veel buitenstaanders niet serieus genomen wordt xx |
| | | L A U R A (call me Lau, Laury, ...) 79 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 19:04 | |
| Ja maar mensen die zeggen "ik ben depri" dat is sowieso toch gewoon luchtig gezegd? Dat is gewoon iets wat men zegt in de volksmond. Daarom dat ik dit topic niet zo snap, het lijkt mij eerder aanvallend naar mensen toe. Iig, hier moet nou ook geen ruzie van komen he :p Ik vind het wel goed dat er hier een topic over is! |
| | | 170 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 19:08 | |
| Thx volr het opzoeken night! Mijn dieren zijn gelukkig wel blij (of nou ja datlijkt me iniedergeval zo ^^) Maar is je hond nu weer gelukkig? Waardoor kreeg hij die depressie eigenlijk? |
| | | Night, night 102 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 19:20 | |
| Geen probleem, is handig om te weten gezien ik dier verzorger doe. Uhm wij hadden toen der tijd 3 honden. Romy, Camel en pluk. Romy hadden wij laten inslapen met 15 jaar. Wat niet helemaal goed was gegaan want ze bleef naar ademhappen tot ik zei tis goed meisje en was gekalmeerd. Maar we kwamen thuis en mn moeder heeft haar handen aan de andere twee in de neus gedauwd (een dood dier heeft een geur die de dieren dus kunnen ruiken) zodat ze wisten dat Romy er niet meer was. Ik zelf kon mijn honden niet uitlaten, aankijken of aanraken voor een paar maanden omdat ik mijn eigen hond miste. En Pluk heeft zelf haar mandje niet verlaten tenzij voor eten of uitlaten en het liefst zo min mogelijk van beide. Maar we zeiden altijd Romy, Camel pluk plaats. zodat ze in hun mandje gingen liggen. We hadden er een en daar lagen ze met ze drieën. Maar elke keer dat we dat zeiden liep pluk naar de bench en ging daar liggen en kwam er niet meer uit tot het eten en daarna ging ze weer terug. We hebben van alles geprobeerd om dr te helpen zelfs na 2 maanden een nieuw hondje gehaald om te kijken of ze daar van opbeurden. Paar weekjes geduurt voor ze daantje moest. Maar nu is ze helemaal beter en blij. Dus plukje was gewoon intens verdrietig om de hond die haar na dr mamma heeft opgevoed. Romy is beetje de mamma hond die wij toen hadden. Echt een top beestje was het. En vandaag was ze 18 geworden |
| | | Marijn (kittypaw) 928 Actief
| |
| Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora zo 9 nov 2014 - 22:51 | |
| Oh, ja.. Dieren kunnen ook verdrietig ziijn omdat er een ander dier dood is :C Gelukkig zijn ze nu weer blij ^^ |
| | | | Onderwerp: Re: Het makkelijke gebruik van depressie op de fora | |
| |
| | | |
| Permissies van dit forum: | Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
| |
| |
| |